Aquesta setmana s’han celebrat les Jornades ESTIMA! STEAM + Integració = ESTIMA. I en que consisteixen, us estareu preguntant?
Són unes trobades on el nostre alumnat de Primària prepara una activitat robòtica per als seus companys de Nadís. Però, enguany, es podia celebrar la jornada? Grups bombolla, impossibilitat de compartir un espai (ni obert ni tancat), material,… Es va proposar aquest repte a l’alumnat de 6è i el van acceptar.
L’aventura començà amb una vídeo trucada de la fisioterapeuta de Nadís. Els va ensenyar l’aula multisensorial i va explicar que en aquest espai s’estimulen els sentits a través de llum, sons, olors, textures, sensacions… Per als seus companys amb paràlisi cerebral, la relaxació i l’estimulació ajuden a potenciar al màxim les seves capacitats. Van fer un munt de preguntes interessant-se per conèixer millor als companys i les seves (dis)capacitats. Van fer un treball de reflexió que van compartir entre tots.
El curs passat van treballar el sistema nerviós i van aprofitar tot el que havien après. Col·lectivament van fer una llista de coneixements previs i alguns sobre els quals caldria aprofundir. Per equips van començar a investigar. Cada equip es va ocupar d’un camp a treballar, que més tard s’explicava a la resta de companys de l’aula.
A mida que anaven escoltant els equips, junts, van crear un llistat dels punts més importants que caldria tenir en compte per fer un bon joc.
Un cop ja tenien tota la informació necessària per crear-lo, van fer una pluja d’idees. La més consensuada va ser crear un joc virtual que es pogués enviar. Un joc programat amb Scratch. El podrien dissenyar i enviar.
Es van comunicar per correu amb la directora d’ Educació Especial Nadís. Molt il·lusionats van explicar la seva idea i li van demanar si podien fer una vídeo trucada per TEAMS amb els companys. Va ser molt entranyable, d’una banda van poder solucionar els dubtes i de l’altre els donava l’oportunitat de conèixer-los millor.
Un cop finalitzada la trucada es van adonar que cada company de Nadís té unes necessitats molt diferents a la resta, volien fer un joc totalment adaptat i personalitzat a cada un d’ells.
Conèixer bé les necessitats de cadascú, les seves aficions, els seus gustos, les seves capacitats,… resulta una informació molt necessària. Els implica una gran planificació. Van elaborar una graella i les mestres de Nadís la van omplir.
Es van posar a treballar i ho van fer de valent. Tenien una gran responsabilitat, ningú podia fallar, no podien deixar a cap company sense el seu joc.
Dins de TEAMS van trobar la carpeta d’aprenentatge amb tot el necessari per poder desenvolupar el seu repte: Fitxes dels companys, pictogrames, tutorial del joc d’Scratch, la rúbrica i l’espai de reflexió.
Agrupats en parelles i escollit un company de Nadís, es van posar a treballar. Els jocs havien de complir:
- Ha de captar l’atenció del company: Personatge que li agradi.
- No ha de ser massa difícil ni fàcil. Cal llegir amb atenció les orientacions del docent de Nadís SCS.
- Ha d’atendre a totes les seves capacitats. Totalment adaptat i personalitzat.
- Ha d’estimular sensorial i motriument al company.
El personatge o objecte que els hi agrada més és el protagonista del joc, apareix i desapareix. Cada cop que el localitzin han de prémer l’objecte amb el ratolí o amb visor ocular, en aquell moment el jugador suma un punt. Es treballa l’atenció, la coordinació, la psicomotricitat, l’estimulació sensorial,…
Per fer un bon disseny personalitzat cal tenir en compte: el nivell de visió i l’audició del company per aconseguir una bona adaptació a les seves necessitats i estimular-les. La mida del personatge i el contrast amb el fons s’han d’adaptar a les seves necessitats. Cal saber el camp de visió, no podran programar l’objecte en una zona de no visió. També és un bon moment per estimular la capacitat motriu per dirigir la vista a les zones de més dificultat.
El sons també són una font d’estímuls. Si té una bona capacitat auditiva cada cop que apareix el protagonista sona un to per captar l’atenció i també sentiran un so motivador quan aconsegueixen caçar-lo.
Ja tenien el joc. Però abans d’enviar-lo als alumnes de Nadís volien estar segur que complia els objectius i van decidir ensenyar-se els jocs i que els companys argumentessin millores. Un cop realitzades es van enviar a les mestres de Nadís perquè en fessin un feedback. Van implementar alguns retocs per aconseguir adaptar al màxim cada joc al seu usuari.
Aquí teniu un enllaç per poder observar algun d’aquests jocs
Van organitzar una vídeo trucada per TEAMS per veure com el seu company jugava al joc. Cada parella de dissenyadors van poder parlar amb l’alumne de Nadís per saber si li havia agradat.
Aquests vídeos els han fet arribar les mestres de Nadís perquè poguessin comprovar quan els hi agraden. I el que és més important, realitzar aquest joc ajuda a estimular els sentits, els moviments i la coordinació. Cada alumne clica l’objecte segons les seves característiques, amb la mà, amb un ratolí adaptat o amb la mirada, gràcies a un adaptador que fa el seguiment ocular.
Se senten molt satisfets de la feina realitzada!
Les jornades ESTIMA neixen dins del projecte #RoboCor, la tecnologia al servei de l’aprenentatge i de la societat.
L’activitat forma part del Programa d’Innovació Pedagògica STEAMcat del departament de l’ensenyament.