“Desenvolupament de les habilitats de pensament crític”. “Ampliació del vocabulari i la comprensió lingüística”. “Estimulació de la imaginació i la creativitat”. “Foment de la concentració i la paciència”. “Expansió del coneixement i la consciència del món”. “Llegir junts ajuda a crear vincle”. “És important que comencin a familiaritzar-se amb els contes aviat, malgrat no saber llegir encara”…
A l’escola, i més concretament a l’etapa d’Educació Infantil, donem primordial importància al fet d’estimar la lectura, creant aquest hàbit des de petits. Triar un conte, buscar un lloc còmode per a mirar-lo, obrir-lo, passar les pàgines, observar les imatges, començar a relacionar-se amb les lletres, paraules i frases, sense descodificar encara, els prepara per a la lectura. En diferents espais, els hi proposem racons, per apropar-nos als llibres, variats i que responguin als diferents gustos dels alumnes. També convidem als nens i nenes a portar contes de casa per a compartir amb els companys. Sovint, visitem la nostra Biblioteca Infantil. I, a dins de l’aula, sempre hi ha moments per a explicar contes. Els petits ho gaudeixen moltíssim!
La comprensió lectora comporta una habilitat d’ús transversal, ja que afecta a totes les àrees i assignatures, al llarg del recorregut escolar. Els problemes matemàtics s’han d’entendre per entomar-los i resoldre’ls. També s’ha de saber expressar el propi pensament i escriure’l, donant una explicació de com s’ha arribat a la solució del problema plantejat. Un debat filosòfic requereix comprendre el que diuen els altres i elaborar i estructurar la pròpia opinió per expressar-la de la millor manera. Redactar una dissertació, un comentari de text; fer una exposició; explicar una hipòtesi… Davant de qualsevol examen s’ha d’estar segur del que es pregunta per a respondre pertinentment.
Això pel que fa al terreny escolar, però, i a la vida? Avui en dia rebem moltíssima informació de tota mena i hem de distingir la que és fidedigna de la que és falsa (“fake news” que proliferen arreu!). Sens dubte el pensament crític és fonamental; no tot el que ens diuen o llegim és veritat, cal contrastar les opinions, en fonts amb garanties. D’altra banda, la imaginació i l’habilitat creativa i resolutiva davant un repte és un aspecte molt positiu, que podem aplicar en qualsevol terreny.
I totes aquestes habilitats s’han d’entrenar des de petits i practicar-les sovint fins que es converteixin en un hàbit. Proposar lectures adients, segons l’etapa evolutiva del nen i nena, en diferents llengües; amb imatges de qualitat (no serveix qualsevol llibre!); amb històries globals, que convidin a pensar i opinar de diversa manera; que incloguin referències a altres cultures i parts del món; on els valors i drets universals siguin protagonistes… Pensem que, a mesura que els infants van creixent, entren en joc altres “aficions” que competiran amb la lectura, però si generem aquest hàbit des de petits, sempre els hi quedarà guardat a la memòria.
Mireu, el sol fet de tenir contes exposats pels diferents racons de l’escola (tot ha de ser un espai d’aprenentatge!) provoca, en els nostres alumnes, comentaris com: “aquest parla d’una bruixa”, “a mi no em fan por els monstres, i a tu?”, “per què surten tants llops als contes?”, “aquest el tinc a casa i la mare me’l llegeix”, “visc al planeta terra”, “si jo fos el protagonista, també hagués salvat a la balena”, “quan sigui gran seré arqueòleg”, “quin dibuix tan bonic”, “hi ha aigua salada i dolça, però queda poca”, “sembla al quadre de Munch, la dona que crida”, “la música es pot llegir”, “s’ha mort i ara és una estrella”, “és la teva opinió, jo tinc una altra”… Molts cops són alumnes que passen fent la fila per davant del racó dels contes! Ni tan sols els han obert i només la portada genera aquesta riquesa comunicativa, de pensament! Imagineu-vos quan s’estan una estona gaudint de les lectures o amb una intenció curricular, pedagògica!
El que volem és que els nostres alumnes parlin, s’expressin amb un vocabulari ampli; que construeixin coneixement a partir del llenguatge i vagin creant i guardant estructures de pensament que en el futur, sens dubte, utilitzaran. Però, si volem que s’engresquin pels llibres se’ls han de trobar a tot arreu!
Regalar un conte, visitar sovint la biblioteca del barri, passar estones a les llibreries, tenir converses a taula de les lectures de cada membre de la família, convertir en un ritual el moment d’abans d’anar a dormir amb l’explicació/lectura d’un conte, crear un espai càlid a casa destinat a llegir…són bones idees per a fomentar la lectura. Ho veiem les professionals a dins de l’aula: quan s’inicien en la lectoescriptura, els alumnes que des de molt petits s’han apropat al món dels contes, estan més motivats i preparats per a posar en marxa el procés de descodificar, llegir i escriure. Ho viuen com un joc que, ara sí, té sentit.
Per tot això: somiem alt! I, per acabar, us recomanem algunes propostes pels més petits: la lectura s’ha de viure com un gaudi!