Avui volem seguir parlant de pedagogia i, en concret, de la metodologia dels “Racons”. No és nova! I, probablement, molts dels que esteu llegint l’article vau aprendre amb ella!
Com molts ja sabeu, aquesta manera d’apropar-se als aprenentatges consisteix en organitzar l’aula en diversos espais on els alumnes, distribuïts en petits grups, realitzen activitats simultànies de manera autònoma. És una manera de treballar més creativa i flexible, en la qual el paper del mestre és dinamitzar els aprenentatges i animar als alumnes a participar en tots els espais.
A Infantil, ens agrada molt aquesta manera de fer. Sempre diem que el més important no és el “què” si no el “com”, i els racons ens permeten centrar-nos, precisament, en aquest últim aspecte: en els procediments i en la pròpia metacognició (art “d’aprendre a aprendre”, única i de cada individu, d’altra banda!).
Aquesta metodologia ens permet donar resposta al principal objectiu pedagògic de la nostra escola: la personalització de l’aprenentatge, respectant ritmes, interessos i diferents intel·ligències, des del joc i la diversió.
L’alumne és el gran protagonista: participa activament en el seu aprenentatge, pot ser model i guia dels seus propis companys, es potencia el diàleg entre iguals, pren consciència de les seves possibilitats, accepta i aprèn dels seus errors, aconseguint seguretat i confiança. Al mateix temps, aprèn a organitzar-se, a planificar-se la feina, a saber què vol aprendre i com ho ha après.
Afortunadament, ja queda molt lluny aquella metodologia basada en la homogeneïtat del grup, considerat com un bloc, on el mestre era el transmissor de continguts i sabers, que no tots podíem assolir!
Els racons suposen tot el contrari! Ens obren tot un ventall de propostes que conviuen en un mateix espai: reptes matemàtics, joc simbòlic, propostes plàstiques creatives, jocs lingüístics, desafiaments espacials… On el més important és: l’autonomia per a desenvolupar l’ autoestima; les relacions socials on posar en pràctica habilitats; el desenvolupament de rols per a treballar la cohesió de grup i valors; la reflexió personal per iniciar-nos en el pensament crític… Competències que, probablement lectors, poseu en pràctica en les vostres feines i en el vostre dia a dia quotidià!
Albert Einstein deia que la ment és com un paracaigudes: “que només funciona si l’obrim”. I nosaltres afegim que n’hi ha molts tipus de paracaigudes i que l’art de la ciència pedagògica està en saber orientar als nostres alumnes per a que l’obrin i després el gestionin de la millor manera. La metodologia dels racons pot ser una bona manera de fer-ho!