La frustració és una emoció natural que forma part del procés de creixement de tots els nens i nenes. En els primers anys de vida, els infants comencen a desenvolupar-se emocionalment i aprenen a gestionar les seves emocions en un entorn segur i de suport. Durant aquesta etapa, és fonamental que els pares i educadors treballin per ajudar als nens a gestionar la seva frustració i desenvolupar la resiliència, una habilitat que els ajudarà a fer front als reptes del seu dia a dia.
La frustració en els nens, es produeix quan els seus desitjos o necessitats no són satisfets immediatament. Aquesta emoció pot sorgir per diverses raons: no aconseguir un joc que volen, no poder expressar el que volen amb paraules, o quan es troben amb obstacles que no poden superar per si sols. Encara que la frustració pot ser incòmoda, és una part important de l’aprenentatge emocional i, si se’ls ensenya a gestionar-la de manera adequada, pot ser una oportunitat per al seu creixement personal.
Com la resiliència pot ajudar els nens a gestionar la frustració?
La resiliència és la capacitat de superar dificultats i sortir-ne més forts. És una habilitat que es pot aprendre des de ben petits, i és fonamental per al desenvolupament emocional dels nens. Quan un infant és resilient, és capaç de tolerar la frustració, mantenir la calma davant de les dificultats i buscar solucions als problemes que se li presenten.

Per tal de potenciar la resiliència en els més petits, és important que els adults adoptin un enfocament positiu i reconeguin que els errors i les dificultats són oportunitats d’aprenentatge. Algunes estratègies per ajudar els nens a desenvolupar la seva resiliència i gestionar millor la frustració són:
1. Modelar una actitud resilient davant la frustració
Els nens aprenen molt per imitació. Quan els pares o mestres mostren una actitud calmada i constructiva davant la frustració, els nens aprenen a fer el mateix. Si un nen et veu com afrontes una situació difícil, pot sentir-se motivat a imitar la teva resposta. Per exemple, si una situació no surt com esperaves, pots dir: “Aquesta situació és difícil, però intentaré solucionar-ho de manera diferent.” Això mostra al nen que els errors són part del procés d’aprenentatge i que sempre es poden trobar solucions.
2. Reforçar l’esforç, no només el resultat
És important ensenyar als nens que l’esforç i la perseverança són més importants que el resultat immediat. Si només es valora el que aconsegueixen de manera instantània, poden sentir-se frustrats quan no obtenen el que volen. En lloc de dir “Quina bona feina!”, és millor dir “M’ha agradat veure com t’has esforçat per aconseguir-ho!”
3. Permetre que els nens experimentin la frustració de manera segura
És natural que els nens sentin frustració quan no poden aconseguir el que volen. Això no vol dir que calgui evitar que s’enfrontin a situacions difícils, sinó que els adults hem de proporcionar-los un entorn segur i comprensiu on puguin viure aquestes emocions. L’important és que el nen senti que té suport per afrontar-les i que aquestes situacions formen part del seu aprenentatge. Un bon recurs per treballar-ho és a través dels contes.
4. Crear una rutina estable
Els nens petits se senten més segurs quan tenen una rutina diària estable. Quan els nens saben què es trobaran al llarg del dia, es redueixen les seves ansietats i, per tant, la frustració. Una rutina ben estructurada els ajuda a saber què esperar i a sentir-se més segurs en el seu entorn.
5. Utilitzar la validació emocional
Quan un nen es sent frustrat, és important que els adults validin els seus sentiments. Això vol dir reconèixer la seva emoció sense jutjar-la, dient coses com “Entenc que et sentis frustrat perquè no has aconseguit el que volies. A vegades això passa, però estic aquí per ajudar-te.” Validar les emocions del nen els ajuda a sentir-se compresos i a no sentir-se avergonyits per les seves reaccions emocionals.
6. Fomentar l’autocontrol emocional
A mesura que els nens creixen, cal ensenyar-los tècniques per calmar-se quan senten frustració. Una tècnica senzilla per a nens petits és la respiració profunda. Podeu ensenyar-los a inspirar i expirar lentament quan es sentin sobrepassats per les emocions.
En definitiva, la frustració forma part del procés de creixement emocional dels nens i, els adults, hem de veure-la com una oportunitat per ensenyar als nens a desenvolupar la resiliència, una habilitat fonamental per al seu benestar emocional i per afrontar les dificultats de la vida.