L´adquisició i desenvolupament de la llengua oral a Educació Infantil es treballa experimentant l´ús del llenguatge en diferents contextos, espais i situacions comunicatives.
El nen/a ha de sentir la necessitat i l´interès per posar nom a les coses i als fets; ha de sentir la necessitat d´expressar les seves vivències personals, intencions, comunicar idees i sentiments, i ha de sentir la necessitat d´experimentar, explorar i ampliar coneixements a través del llenguatge.
Tenint en compte aquestes necessitats que portaran als nens i nenes a la construcció del seu propi pensament, pensem que les situacions quotidianes, la vida de la classe, i els diferents espais del col·legi, són el marc lingüístic que ens serveix per posar en marxa les converses, els hàbits de socialització, la identificació d´emocions, les explicacions sobre fets puntuals del món que els envolta, i l´adquisició de nous coneixements.
I aquí teniu un recull d´activitats del procés d´adquisició de la llengua oral que en aquests moments del curs estem treballant als diferents nivells:
A P3, estem treballant el conte de “La Caputxeta vermella”; practiquem la comprensió i l´expressió oral amb el diàleg, l´entonació i la vocalització, ampliem el vocabulari, amb les cantarelles i les cançons, i els jocs lingüístics ens ajuden a passar-ho bé a través a llengua oral.
A P-4, continuem treballant les rimes amb els noms de la classe, cada cop en trobem més i aquesta activitat ens permet ampliar el vocabulari, treballar l´atenció auditiva i experimentar amb els sons . Trobem els cops de veu de les paraules per desenvolupar l´habilitat d´analitzar les síl·labes que contenen aquestes.
A P-5, identifiquem els sons vocàlics i consonàntics de les paraules . També estem treballant el conte del robot, dins el nostre projecte: Un viatge pel cos. Amb la narració i comprensió del conte treballem les emocions, els valors, i ens hem posat a fer un petit teatre de titelles per explicar el conte cada grup cooperatiu de treball.
I podríem dir un munt d´activitats que fem en el nostre dia a dia, perquè la llengua oral està present en tots els moments de la nostra jornada escolar com a eina bàsica de la interacció social, dels aprenentatges, del desenvolupament emocional i de les activitats lúdiques.