La grafomotricitat fa referència al moviment que ha de fer la mà per realitzar una determinada activitat, és a dir, el moviment que fa el nen quan interactua amb l’entorn, dibuixa o escriu.
És un aspecte molt important a treballar al Parvulari i per això la potenciem al màxim en aquesta etapa. Amb el seu treball volem millorar el domini de l’espai, la direccionalitat dels moviments, la consciència de segmentació del cos, el domini de l’acció i la coordinació oculo-manual.
Tot plegat donaran a l’alumne agilitat i fluïdesa en tots aquells moviments que fa amb les mans, en el seu dia a dia, per complir amb qualsevol activitat (cordar botons, lligar cordons, pujar cremalleres, enroscar, desenroscar, destapar, vestir-se, agafar els coberts, doblegar la roba, repartir, aguantar, portar objectes d’un lloc a l’altre, etc.) que tanta autonomia li donarà.
Tota aquesta tasca s’activa provocant l’adquisició de les habilitats grafomotores.
Per aquesta feina és important:
– El control dels moviments.
– El material que s’utilitza.
– La graduació de les activitats cos-espai.
Començarem sempre amb moviments corporals on participa tot el cos en blog, per anar a petits gestos concrets on només s’activen certes parts del cos i generen un moviment més precís i controlat. De gran a petit: caminem amb línia recta, movem el braç de dalt a baix fent una ratlla a la pissarra, movem només el canell de la mà fent un traç vertical al paper, etc.
El mateix passa amb els materials. De gran a petit: comencem potenciant moviments més “gruixuts” amb material més “gruixut” com per exemple peces grosses, esponges, guixos, etc. per aconseguir agafar bé les ceres, els llapis triangulars, les ceres fines, el punxó i el llapis tradicional.
I seguim amb aquest patró també amb les produccions. Primer son produccions totalment lliures (que permet al nen dominar l’espai) per anar afegint precisió i intencionalitat en la direcció i el recorregut del traç.
L’objectiu és que el nen adquireixi les habilitats necessàries per arribar a expressar-se mitjançant signes escrits, a partir d’exercicis que li permetin un major domini del avantbraç, el canell, la mà i sobretot els dits.
Tot plegat viscut en un ambient relaxat, d’exploració, d’assaig-error, motivador, on el nen va agafant consciència d’aquest control i precisió que li permetrà arribar a la grafia de les lletres i escriure amb facilitat i de manera significativa.